Ιστορικό

Από το 1649 μέχρι σήμερα
 Κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα, ιδρύθηκαν διάφορα χυτήρια σιδήρου στη Φινλανδία. Οι μεγάλες δασικές εκτάσεις της περιοχής Pohja καθώς και η ανεκμετάλλευτη ισχύς των υδάτων της και οι καλές διαδρομές υδάτων την κατέστησαν το ιδανικό κέντρο για τη βιομηχανία σιδήρου της Φινλανδίας. Τα χυτήρια σιδήρου στο Antskog ιδρύθηκαν περίπου το 1630, και στο Billnäs το 1641. Η Fiskars ιδρύθηκε το 1649 και σήμερα αποτελεί μια από τις παλαιότερες επιχειρήσεις στον Δυτικό κόσμο.

1649 - Ίδρυση του χυτηρίου σιδήρου Fiskars
 Την εποχή της ίδρυσης του χυτηρίου σιδήρου στο Fiskars, η Φινλανδία ήταν υπό Σουηδική κυριαρχία και η Σουηδία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδήρου στην Ευρώπη κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα. Το 1649, παραχωρήθηκε στον Peter Thorwöste το δικαίωμα να κατασκευάσει μια υψικάμινο και μια ράβδο σφυρηλάτησης στο Fiskars για την κατασκευή προϊόντων από χυτοσίδηρο και σφυρήλατων προϊόντων. Το σιδηρομετάλλευμα που χρησιμοποιούνταν στη Fiskars προερχόταν κυρίως από το ορυχείο Utö στην εξωτερική πλευρά του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης και οι περισσότεροι ράβδοι σιδήρου που κατασκευάζονταν στο σιδηροχυτήριο μεταφερόνταν στη Σουηδία και πωλούνταν στην Αγορά Σιδήρου στην Παλιά πόλη της Στοκχόλμης. Στο Fiskars, ο σίδηρος χρησιμοποιούνταν επίσης για να κατασκευάζονται καρφιά, νήμα, μαχαίρια, τσάπες, σιδερένιες ρόδες και άλλα αντικείμενα.

Δέκατος όγδοος αιώνας - Από τον σίδηρο στον χαλκό
 Το 1783, το σιδηροχυτήριο πέρασε στην κατοχή της οικογένειας Björkman και η παραγωγή εστιάστηκε στην επεξεργασία μεταλλεύματος χαλκού από το κοντινό μεταλλείο χαλκού του Orijärvi Κατά τον δέκατο ένατο αιώνα δεν απέμενε πλέον πολύς χαλκός προς εξόρυξη στο ορυχείο στο Orijärvi κι έτσι η υψικάμινος έκλεισε το 1802. Από τότε δεν γίνεται πλέον βασική κατασκευή σιδήρου στο Χωριό Fiskars.

1822 - Αρχίζει η εποχή της οικογένειας Julin στη Fiskars
 Το 1822 ο φαρμακοποιός Johan Jacob Julin (αργότερα von Julin) από το Turku αγόρασε το σιδηροχυτήριο και τις εγκαταστάσεις της Fiskars. Κατά τον καιρό του, έγινε μεγάλη ανάπτυξη του σιδηροχυτηρίου και η παραγωγή εστιάστηκε στην επεξεργασία σιδήρου. Με την ίδρυση το 1832 στο Fiskars του πρώτου εργοστασίου παρασκευής ειδών μαχαιροποιίας, η παραγωγή επεκτάθηκε από τα μαχαίρια και άρχισε να περιλαμβάνει πιρούνια και ψαλίδια. Το 1837 η Fiskars υπήρξε και πάλι πρωτοπόρος στη Φινλανδία, όταν στο χωριό ξεκίνησε να λειτουργεί το εργοστάσιο κατασκευής μηχανών. Τη δεκαετία του 1830, κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο η πρώτη ατμομηχανή στη Φινλανδία. Η παράδοση της Fiskars για την εφαρμογή αλλαγών και καινοτομιών έχει τις ρίζες της σε αυτή την περίοδο. Πολλές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις έλαβαν χώρα επίσης κατά την ιδιοκτησία του Julin, κατά την οποία το χωριό απέκτησε το δικό του σχολείο και νοσοκομείο. Οι γεωργικές εργασίες στο χωριό βελτιώθηκαν σημαντικά. Η Fiskars είχε σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη της γεωργίας στη Φινλανδία και στον καιρό του, το εργαστήριο κατασκευής αλετριών κατασκεύαζε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αλέτρια. Με την καθοδήγηση του Julin, η Fiskars έγινε γνωστή για τα γεωργικά και οικιακά προϊόντα της και το όνομα Fiskars έγινε συνώνυμο της υψηλής ποιότητας.

 1883 - Η Fiskars έγινε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης
 Μετά το θάνατο του J.J. Julin, η διοίκηση του σιδηροχυτηρίου πέρασε σε μια επιτροπή εποπτείας. Σιγά σιγά, ο Emil Lindsay von Julin συγκέντρωσε όλη τη δύναμη και ιδρύθηκε η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Fiskars. Το 1915 η Fiskars εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αξιών του Ελσίνκι.

1918 - Η Fiskars μεγαλώνει και αναπτύσσεται
 Η παραγωγικότητα του σιδηροχυτηρίου αυξήθηκε με την ανάπτυξη βελτιωμένων μεθόδων για την επεξεργασία χάλυβα και με την ανανέωση του εργαστηρίου εξελάσεως στο Åminnefors. Το εύρος προϊόντων επεκτάθηκε και η Fiskars ίδρυσε το πρώτο εργοστάσιο μεταλλικών ελατήριων στη Φινλανδία. Η εταιρεία αγόρασε επίσης την Inha Works στο Ähtäri καθώς και τις εταιρείες Billnäs Bruks Ab και Oy Ferraria Ab.

1929 - Το κραχ του χρηματιστηρίου και η οικονομική ύφεση
 Η φινλανδική οικονομία υπέφερε από το μεγάλο χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και αυτό καθυστέρησε την επέκταση της Fiskars. Στη Φινλανδία, ο αντίκτυπος του κραχ ήταν αισθητός μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1930. Μόνο κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μπόρεσε η ομάδα διαχείρισης της Fiskars να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της για αναδιαμόρφωση της δομής της εταιρείας ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της για μαζική παραγωγή.

1967 - Η Fiskars κατασκευάζει το πρώτο ψαλίδι στον κόσμο με πλαστική λαβή
 Το ψαλίδι με την πορτοκαλί λαβή της Fiskars είναι ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της. Αλλά πώς αποφάσισε να κάνει τη λαβή του ψαλιδιού πορτοκαλί;
 Το 1967 όταν επρόκειτο να κατασκευαστούν τα πρώτα βασικά μοντέλα, ο κατασκευαστής ήθελε το ψαλίδι να είναι μαύρο, κόκκινο ή πράσινο. Κατά την κατασκευή του πρωτοτύπου, ο χειριστής του μηχανήματος αποφάσισε να τελειώσει το πορτοκαλί χρώμα που απέμενε στη μηχανή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα πρωτότυπα να κατασκευαστούν σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα από τα οποία τα πιο δημοφιλή ήταν το πορτοκαλί και το μαύρο. Έπρεπε να πάρουν μια απόφαση. Ακολούθησε μια εσωτερική ψηφοφορία στη Fiskars και το αποτέλεσμα ήταν το ψαλίδι με πορτοκαλί λαβή της Fiskars.

Το χρώμα «Fiskars Orange®» (Πορτοκαλί της Fiskars) κατατέθηκε ως επίσημο εμπορικό σήμα το 2003 στη Φινλανδία και τον Ιανουάριο του 2007 στις ΗΠΑ.

1977 - Ίδρυση του εργοστασίου κατασκευής ψαλιδιών στις ΗΠΑ
 Η επέκταση της Fiskars άρχισε με την ίδρυση ενός εργοστασίου ψαλιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εγκατάσταση στην πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, αποδείχθηκε επιτυχής επιλογή. Αποτέλεσε βάση για το διεθνές εμπόριο, μια αναπτυσσόμενη αγορά καθώς και για πολύτιμη εμπορική και επαγγελματική εμπειρία.

Εικοστός πρώτος αιώνας
 Στον εικοστό πρώτο αιώνα, η Fiskars εστίασε σε καταναλωτικά προϊόντα και επεκτάθηκε μέσω εξαγορών. Η εταιρεία δραστηριοτήτων εξωτερικού χώρου Gerber Legendary Blades, η οποία αποκτήθηκε το 1987, ενισχύθηκε μέσω της εξαγοράς της Silva το 2006. Η εξαγορά της Iittala το 2007 ενίσχυσε τη θέση της Fiskars στον κλάδο των μαγειρικών σκευών, ενώ η Leborgne ενίσχυσε τον κλάδο εργαλείων κήπου της Επιχείρησης.

 Η Fiskars σήμερα
 Το 2009 συμπληρώθηκαν 360 χρόνια από την ίδρυση της Fiskars. Σήμερα, η Εταιρεία Fiskars αποτελεί μια διεθνή εταιρεία οι δραστηριότητες της οποίας επικεντρώνονται στους καταναλωτές και επεκτείνονται μέσω ισχυρών, εξειδικευμένων εμπορικών ταυτοτήτων. Τα καταναλωτικά προϊόντα της Fiskars προορίζονται για το σπίτι, τον κήπο και τους εξωτερικούς χώρους και είναι γνωστά για τη λειτουργικότητα και τον ξεχωριστό σχεδιασμό τους. Οι βασικές εμπορικές ταυτότητες του ομίλου είναι η Fiskars, η Iittala, η Gerber και η Buster. Η συνδεδεμένη εταιρεία Wärtsilä Corporation αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος της Επιχείρησης.